Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Magyar Vöröskereszt   Keresőszolgálat   Véradó Adatbázis   Véradásszervezés   Megyei Szervezetek   Magyar Ifjúsági Vöröskereszt

Címlap Véradásszervezés Hírek „Az ember boldog, ha elismerik munkáját…” – 100 éve született dr. Szilvás Rudolf

„Az ember boldog, ha elismerik munkáját…” – 100 éve született dr. Szilvás Rudolf

E-mail Nyomtatás PDF

100 éve, 1920. június 14-én született dr. Szilvás Rudolf nyugalmazott kórházigazgató, megyei főorvos, Zala megye és Zalaegerszeg díszpolgára, a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Vezetőségének alelnöke, majd elnöke.

Általános iskolába szülőfalujába, Pusztaszentlászlóra járt, majd innét Kőszegre a Szent Benedek Rendi Gimnáziumba került. Orvosi diplomáját a Budapesti Magyar Királyi Pázmány Péter Tudományegyetemen szerezte.

1944-ben az egyetemet követően katonának hívták be, majd a háború után, 2 évi szovjet hadifogságba esett. Fogsága idején hadifogoly kórházakban gyakorolta hivatását, már ekkor büszkén viselve a vöröskeresztes karszalagot.

Szabadulása után, 1947-ben Zalaegerszegen sebészorvosként kezdte meg szolgálatát a helyi kórházban. A helyi Vöröskereszthez 1951-ben csatlakozott.

Szakmai érdeklődésének középpontjába nagyon hamar a vérrel történő gyógyítás került, ismereteit transzfúziós orvosi szaktanfolyamon bővítette.

Nevéhez fűződik a korszerű vérellátó szolgálat megszervezése, amelynek eredményeként 1953-ban véradóközpontot hozott létre a zalai megyeszékhelyen.

Az új intézményt képviselve vett részt 1954-ben a megyei véradásszervezési akcióbizottság megalakulásán. Neve innentől kezdve összeforrt a vöröskeresztes donortoborzó munkával.

Fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy a zalai kórházakban mindig elegendő vér álljon rendelkezésre, biztosítva ezzel a gyógyító munka zavartalanságát. Tette mindezt akkor is, amikor az 1956-os forradalom és szabadságharc idején személyesen szállított vért a Budapestre. A fővárosból kötszert és gyógyító eszközöket hozott a megye intézményeibe.

A megyei Vöröskereszt vezetőségének tagjaként aktív részese volt a kiszállásos véradóeseményeknek, a beteg-donor találkozóknak és az általa kiemelten fontosnak tartott kitüntetési ünnepségeknek, melyeket a véradók és véradószervezők számára rendeztek.

Lelkiismerettel és alázattal végzett munkája során a véradóállomás kollektívája mellett a vöröskeresztes mozgalom önkéntesei és a véradószervező munkatársak is mindig számíthattak tanácsaira, javaslataira, erkölcsi támogatására és elismerő szavaira.

A Vöröskereszt Zala Megyei Vezetőségének alelnöke, elnöke majd örökös tiszteletbeli megyei elnökeként példaértékű tevékenységéért és elévülhetetlen érdemeiért a Magyar Vöröskereszt több alkalommal magas kitüntetésben részesítette.

Nevéhez több ezer műtét, valamint számos tudományos mű és előadás fűződik. A Zala Megyei Kórház gyógyító munkájának támogatására, 1991-ben létrehozta az Ispita Alapítványt, melynek több, mint egy évtizeden át elnöke volt.

2007. július 16 – án hunyt el, a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben díszsírhelyen nyugszik.

Érdekesség, hogy születésnapja egybe esik a véradók nemzetközi napjával. 2004-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt, Véradók Szervezeteinek Szövetsége, s a Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság kezdeményezésére június 14 – ét, a Véradók Világnapjává nyilvánították. Ezen a napon született az osztrák származású amerikai Karl Landsteiner Nobel-díjas orvos, aki felfedezte az AB0-vércsoportot.

Forrás: Kovács Tibor Hittel és alázattal – Vöröskeresztes élet Zalában 1945-2016 c. könyve

Módosítás: ( 2020. június 15. hétfő, 14:58 )  

Véradószervező munkatársaink

Közösségi oldalak

Gyűjtő - és segélyhely Zalaegerszeg

IT-Nav Hungary - Webmail
http://www.veradas.hu - Adjon vért Ön is!