Hírmondó felolvasószoftver letöltése
Speakboard felolvasószoftver letöltése
BsMag képernyőnagyító program letöltése
Magic képernyőnagyító program letöltése

www.zalamegye.voroskereszt.hu - Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének honlapja

Hírek
Véradás Andráshidán! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: megyei.szerkeszto   
2021. május 17. hétfő, 12:17

 
Legyél különleges, legyél rendszeres véradó! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: megyei.szerkeszto   
2021. április 19. hétfő, 09:44

Módosítás dátuma: 2021. április 19. hétfő, 09:46
 
Adj vért és ments meg 3 életet! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: megyei.szerkeszto   
2021. március 25. csütörtök, 13:18

Módosítás dátuma: 2021. március 25. csütörtök, 13:22
 
RETRO VÉRADÁS Lentiben! PDF Nyomtatás E-mail
Írta: megyei.szerkeszto   
2020. október 15. csütörtök, 13:40

 

Köszönjük támogatóink segítségét:


FEZO 9. ABC, Lenti *  Pilsner Bt., Lenti * Fincsi Pékség, Lenti * Belvárosi Húsbolt, Lenti

Módosítás dátuma: 2020. október 15. csütörtök, 13:47
 
„Az ember boldog, ha elismerik munkáját…” – 100 éve született dr. Szilvás Rudolf PDF Nyomtatás E-mail
Írta: megyei.szerkeszto   
2020. június 15. hétfő, 14:51

100 éve, 1920. június 14-én született dr. Szilvás Rudolf nyugalmazott kórházigazgató, megyei főorvos, Zala megye és Zalaegerszeg díszpolgára, a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Vezetőségének alelnöke, majd elnöke.

Általános iskolába szülőfalujába, Pusztaszentlászlóra járt, majd innét Kőszegre a Szent Benedek Rendi Gimnáziumba került. Orvosi diplomáját a Budapesti Magyar Királyi Pázmány Péter Tudományegyetemen szerezte.

1944-ben az egyetemet követően katonának hívták be, majd a háború után, 2 évi szovjet hadifogságba esett. Fogsága idején hadifogoly kórházakban gyakorolta hivatását, már ekkor büszkén viselve a vöröskeresztes karszalagot.

Szabadulása után, 1947-ben Zalaegerszegen sebészorvosként kezdte meg szolgálatát a helyi kórházban. A helyi Vöröskereszthez 1951-ben csatlakozott.

Szakmai érdeklődésének középpontjába nagyon hamar a vérrel történő gyógyítás került, ismereteit transzfúziós orvosi szaktanfolyamon bővítette.

Nevéhez fűződik a korszerű vérellátó szolgálat megszervezése, amelynek eredményeként 1953-ban véradóközpontot hozott létre a zalai megyeszékhelyen.

Az új intézményt képviselve vett részt 1954-ben a megyei véradásszervezési akcióbizottság megalakulásán. Neve innentől kezdve összeforrt a vöröskeresztes donortoborzó munkával.

Fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy a zalai kórházakban mindig elegendő vér álljon rendelkezésre, biztosítva ezzel a gyógyító munka zavartalanságát. Tette mindezt akkor is, amikor az 1956-os forradalom és szabadságharc idején személyesen szállított vért a Budapestre. A fővárosból kötszert és gyógyító eszközöket hozott a megye intézményeibe.

A megyei Vöröskereszt vezetőségének tagjaként aktív részese volt a kiszállásos véradóeseményeknek, a beteg-donor találkozóknak és az általa kiemelten fontosnak tartott kitüntetési ünnepségeknek, melyeket a véradók és véradószervezők számára rendeztek.

Lelkiismerettel és alázattal végzett munkája során a véradóállomás kollektívája mellett a vöröskeresztes mozgalom önkéntesei és a véradószervező munkatársak is mindig számíthattak tanácsaira, javaslataira, erkölcsi támogatására és elismerő szavaira.

A Vöröskereszt Zala Megyei Vezetőségének alelnöke, elnöke majd örökös tiszteletbeli megyei elnökeként példaértékű tevékenységéért és elévülhetetlen érdemeiért a Magyar Vöröskereszt több alkalommal magas kitüntetésben részesítette.

Nevéhez több ezer műtét, valamint számos tudományos mű és előadás fűződik. A Zala Megyei Kórház gyógyító munkájának támogatására, 1991-ben létrehozta az Ispita Alapítványt, melynek több, mint egy évtizeden át elnöke volt.

2007. július 16 – án hunyt el, a zalaegerszegi Göcseji úti temetőben díszsírhelyen nyugszik.

Érdekesség, hogy születésnapja egybe esik a véradók nemzetközi napjával. 2004-ben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt, Véradók Szervezeteinek Szövetsége, s a Nemzetközi Vértranszfúziós Társaság kezdeményezésére június 14 – ét, a Véradók Világnapjává nyilvánították. Ezen a napon született az osztrák származású amerikai Karl Landsteiner Nobel-díjas orvos, aki felfedezte az AB0-vércsoportot.

Forrás: Kovács Tibor Hittel és alázattal – Vöröskeresztes élet Zalában 1945-2016 c. könyve

Módosítás dátuma: 2020. június 15. hétfő, 14:58
 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 Következő > Utolsó >>

1. oldal / 6