Hírmondó felolvasószoftver letöltése
Speakboard felolvasószoftver letöltése
BsMag képernyőnagyító program letöltése
Magic képernyőnagyító program letöltése

www.zalamegye.voroskereszt.hu - Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének honlapja

Hírek
Pedagógus-érzékenyítő tréning Nagykanizsán PDF Nyomtatás E-mail
Írta: megyei.szerkeszto   
2013. november 14. csütörtök, 19:55

Magyar Vöröskereszt Családok Átmeneti Otthona az intézményben élő gyermekekkel foglalkozó pedagógusoknak és óvodapedagógusoknak érzékenyítő tréninget szervezett Cs. Nagyné Sipos Edit és Ábrahám Angéla pszichológusok vezetésével november 12-én. A gyakorlatok célja az volt, hogy olyan helyzeteket modellezzen, melyek révén a gyermekekkel kapcsolatba kerülő szakemberek jobban megérthetik az otthonban lakó felnőttek és gyermekek élethelyzetét, viselkedését és a különféle szituációkra adott reakcióit.

A mostani alkalom a szeptemberi tréning során megszerzett - elsősorban az intézmény operatív feltételeit bemutató - ismeretekre épített, kiegészítve az akkori tapasztalatcseréket, melyet most is mind az intézmény munkatársai, mind a pedagógusok részéről nagy érdeklődés kísért.

A fenti esemény a dán Vöröskereszt által meghirdetett, a diszkriminició csökkentésére orientáló, Remény program támogatásával valósulhatott meg, melynek következő programja jövő év januárjában lesz.

Módosítás dátuma: 2013. november 14. csütörtök, 20:22
 
Program a rászoruló egyedülálló anyákért PDF Nyomtatás E-mail
Írta: megyei.szerkeszto   
2013. szeptember 23. hétfő, 11:46

Új esély az egyedülálló anyáknak


Csepel, 2013. szeptember 19. - Munkaerőpiaci-felzárkóztató programot indított a Magyar Vöröskereszt, az ausztriai H. Stepic Közép-Kelet-Európai Alapítvány támogatásával. A programban olyan gyermeküket egyedül nevelő, rossz anyagi helyzetben lévő édesanyák vesznek részt, akik piacképes szakma hiányában nem képesek visszatérni a munka világába.
„Program a rászoruló egyedülálló anyákért” elnevezéssel indított munkaerőpiaci-felzárkóztató képzést a Magyar Vöröskereszt az ausztriai H. Stepic Közép-Kelet-Európai Alapítvány támogatásával. A programban résztvevő anyukák a Magyar Vöröskereszt Családok Átmeneti Otthonaiban élő, gyermeküket egyedül nevelő, rossz anyagi helyzetben lévő édesanyák, akik piacképes szakma hiányában nem képesek visszatérni a munka világába. A programban résztvevő 24 édesanya OKJ-s pénztáros képesítést kap a tanfolyam sikeres elvégzését követően. A képzés elméleti, gyakorlati, valamint szakmai gyakorlati órából épül fel és vizsgával zárul.
A programnak három alappillére van. A rászoruló édesanyák egyrészt OKJ-s pénztáros képesítést kapnak a tanfolyam sikeres elvégzését követően, másrészt konfliktuskezelő, problémamegoldó és személyiségfejlesztő tréningen vehetnek részt (a tréningen azok is részt vehetnek, akik az OKJ tanfolyamon nem vesznek részt). A tréningek segítik az elhelyezkedést és a leendő munkahely megtartását. A képzések finanszírozása mellett a Magyar Vöröskereszt az útiköltséget is megtéríti az édesanyáknak, valamint az iskolába járó anyukák gyermekeinek gyermekfelügyeletet biztosít.
A KSH adatai szerint Magyarországon 2013 első negyedévében a munkanélküliek száma 509 ezer fő volt, ebből a nők száma 220 ezer fő, munkanélküliségi rátájuk 11,0% volt. A munkanélküliek 44,7%-a egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 15,8 hónap volt.


A Magyar Vöröskereszt által működtetett Családok Átmeneti Otthonaiban dolgozók tapasztalatai szerint a gyermeküket egyedül nevelő anyák helyzete kilátástalanabb, mint a kétszülős családoké. Az egyszülős családok nehezen tudnak önálló életvitelt kialakítani, többszörös hátránnyal rendelkeznek: a munka világában, és a lakhatás megteremtésében. Az önálló életvitel kialakításának alapfeltétele a foglalkoztatás problémájának a megoldása. Ráadásul a Családok Átmeneti Otthonaiban élő egyedülálló anyák iskolázottsága általában nem kielégítő.

„Célunk, hogy segítsünk az egyedülálló anyáknak visszatérni a munkaerőpiacra egy piacképes szakma megszerzésével” – mondta el Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója, a csepeli ADU Oktatási Központban rendezett oktatási nyílt napon. „Nagy öröm számunkra, hogy a H. Stepic Közép-Kelet-Európai Alapítvány támogatásával új esélyt adhatunk 24 nehéz sorsú édesanyának” – tette hozzá a főigazgató.
Kardos István kitért annak jelentőségére is, hogy az Ausztriában alapított, a Raiffeisen Bank támogatásával működő jótékonysági szervezet, most először támogat magyarországi programot. „Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a H. Stepic Közép-Kelet-Európai Alapítvány a Magyar Vöröskereszttel valósítja meg ezt a mintegy 16 millió forintból megvalósuló programot” – emelte ki a hazai humanitárius szervezet vezetője.
Magyar Vöröskereszt Sajtóiroda

Fotó: MVK/Csordás Ádám

Módosítás dátuma: 2013. szeptember 23. hétfő, 12:29